Carré Fonds


Carré Fonds in uw testament

Uw nalatenschap voor volgende generaties
Als Carré u dierbaar is en u wilt deze theatertraditie voor komende generaties behouden, kunt u overwegen het Carré Fonds te begunstigen via uw testament. Een prachtig gebaar waar u Koninklijk Theater Carré mee helpt en u zelf bepaalt wat er met uw nalatenschap gebeurt. Met een testament weerspiegelt u hoe u in het leven staat. De mensen die u dierbaar zijn en uw maatschappelijke betrokkenheid. Dat kan op diverse manieren onder andere door een goed doel op te nemen in uw testament.

Legaat

Een legaat is een in uw testament omschreven gift, een bedrag of percentage van uw nalatenschap. Met het geld dat vrijkomt uit uw nalatenschap kan het Carré Fonds projecten realiseren. Als ANBI hoeft het Carré Fonds geen erfbelasting te betalen over ontvangen giften uit nalatenschappen en deze gift geheel ten goede laten komen aan haar doelstellingen.

(Mede-)erfgenaam
Het Carré Fonds kan tot mede-erfgenaam of erfgenaam worden benoemd, naast kinderen, familieleden, vrienden en andere goede doelen.

Persoonlijke wensen en contact
Wij helpen u graag bij het formuleren van uw persoonlijke wensen en voorzien u van informatie over het fonds en wat u van ons mag verwachten. U kunt contact opnemen met Harriëtte, Eline of Thierry.
De notaris van onze stichting is Cora Hagendijk. Zij is notaris bij Mr. M.J. Meijer cs notarissen te Amsterdam.

Carré Fonds in uw testament, Gerard Biesot vertelt

biesotCarré staat voor: vriendschap en verbondenheid, het is een culturele beleving voor het leven. Geen theater omarmt je zo warm om je nooit meer los te laten. Dankzij het gehele personeel, het gevarieerde programma-aanbod en het unieke gebouw is het altijd feest. Het is verslavend. Ik ben dan ook Vriend voor het leven geworden.

Sinds 1978 behoort Carré tot een vast en regelmatig bezoekadres. Nadat ik in Zoetermeer mijn – inmiddels helaas te vroeg overleden – echtgenote Gerda had ontmoet, bleek dat zij – als rasechte Amsterdamse en cultuurminnaar maar wegens werk in het Haagse terecht gekomen – zeker eenmaal per jaar naar Amsterdam terugging om o.a. naar Carré te gaan. Zelf kende ik als Hagenaar en opgegroeid in Delft, theaters als Pepijn, het (oude) Circustheater en het Cameretten-theater. Samen gingen we ook naar (het oude en nieuwe) Luxor in Rotterdam en later het Beatrixtheater in Utrecht. Naar toneel- en muziekvoorstellingen, om te lachen of alleen maar te genieten van mooie muziek of dans. Op zich prima theaters, maar – op het kleine Pepijn na- toch meer aanvoelend als een ‘bioscoopzaal’ waar je naar een voorstelling ging kijken.

Amsterdam en Carré trokken dus meer. In 1986 zijn wij daarom – maar voor beiden ook wegens een andere baan - naar Amstelveen verhuisd en vanaf dat moment bezochten wij samen meerdere malen per jaar het theater – dat was immers nu ‘om de hoek’ en dus gemakkelijk bereikbaar. Vooral Gerda voelde zich er helemaal thuis, ze zei altijd: ‘kan ik hier niet de portier worden?’ en ‘al mag ik maar op het bankje voor de zaalingang zitten, dan ben ik al tevreden. Alleen maar vrolijke mensen, soms mooi gekleed, op weg naar een top theaterervaring’.
Haar passie is op mij overgeslagen. Toen zij in 2012 plotseling ging hemelen, heb ik een testament laten opmaken. Wij hebben geen kinderen, maar wel een eigen woning. Wat zou er moeten gebeuren met de waarde daarvan als ik ook kwam te overlijden? In het licht van hetgeen wij bij haar leven nog recent hadden besproken, heb ik bij de notaris vastgelegd dat de helft van de activa naar het Carré Fonds gaat (de andere helft gaat naar Artis, een tweede gezamenlijke passie). Niet alleen omdat anders alles naar de staat gaat (er is geen verdere familie meer), maar om ook en vooral voor de toekomst te helpen bij het in stand houden van deze twee ‘goede doelen’. Want wat is er nu mooier om bij leven te besluiten je ‘centjes’ straks te doneren aan een culturele instelling? Theaters resp. dierentuinen moeten er altijd zijn en blijven, maar dat kost veel geld. Sponsoring en donaties zijn broodnodig.

De notaris was verrukt van het idee en de vastlegging daarvan. Maar ook mijn directe omgeving heb ik over mijn besluit verteld, en iedereen werd enthousiast. ‘Dat moeten wij ook doen’ werd vaak gemeld. Ik doe al 15 jaar veel vrijwilligerswerk – meestal bij oudere alleenstaande dames zonder familie – en ook daar breng ik het onderwerp ‘testamentair doneren’ regelmatig ter sprake. En zo langzamerhand zijn er mensen die hebben vastgelegd dat bij hun verschijnen in de toekomst – let wel, als je 70 bent kun je best 80 of 90 worden! Dus hebt geduld – een bepaald bedrag naar (o.a.) Carré gaat. Dit betekent niet dat je die toekomstige donaties financieel kunt inplannen, maar het is goed om zo een ‘awareness’ te creëren voor behoud van cultuur en natuur.

In feite ben ik dus al jaren op de achtergrond bezig met het promoten van Carré. Gewoon omdat het hart daar zit en vooral ter nagedachtenis van mijn lieve Gerda, die niet anders gewild had. In zeer prettige persoonlijke gesprekken met mensen van Carré heb ik aangeboden wat meer op de voorgrond te willen treden en te vertellen over mijn betrokkenheid. En zo geschiede.

Hebt u naar aanleiding van mijn verhaal nog vragen of wilt u anderzijds reageren, neemt u dan gerust contact op. Misschien kan ik u dan over de brug halen om (nog) vaker Carré te bezoeken, Vriend te worden en/of een donatie te doen (bij leven of testamentair na uw verschijnen).
Uw reactie zie ik met grote belangstelling tegemoet!

Met vriendelijke groet,

Gerard B. Biesot

Uw reacties kunt u richten aan Harriëtte, Eline of Thierry via mail of tel 020 524 9420 / 424.
Zij zorgen dat u in contact komt met de heer Biesot.Ivo Niehe vraagt 5 minuten van uw tijd voor het Carré FondsDocumenten


Bekijk hier de Carré Fonds brochure

Bekijk hier het Carré Fonds beleidsplan 2019

Bekijk hier het Carré Fonds jaarverslag 2018