Carré Fonds


Historie

Historie Carré Fonds
In 1991 is het Carré Fonds opgericht (toen onder de naam Stichting tot Instandhouding Koninklijk Theater Carré), door een aantal vooraanstaande Amsterdammers. Zij initieerden dit fonds om de grote verbouwingen in de jaren 1991-1993 te financieren.

In 2010 zijn twee andere Carré gerelateerde stichtingen - de Stichting Theaterproducties en de Stichting Vrienden van Carré - in het Carré Fonds opgegaan. Hierdoor heeft een krachtige bundeling plaatsgevonden in de doelstellingen en de daaruit volgende activiteiten van het Carré Fonds. Een dominante focus op de funding voor toekomstige investeringen in het monument en technische innovaties, voor bijzondere theaterproducties en voor talentontwikkeling. Het Carré Fonds richt zich op particulieren, fondsen en bedrijven door middel van actieve fondsenwerving.

Wil jij je spreekbeurt over Carré houden? Download dan hier het spreekbeurtpakket en kom alles te weten over het theater aan de Amstel. Carré viert in december 2017 haar 130ste verjaardag. Het theater kent dan ook een lange geschiedenis vol verhalen, weetjes en ontwikkelingen. Een leuk weetje is bijvoorbeeld dat de eerste generatie kroonluchters in Carré nog op gas werkte. Het duurde maar liefst 4 uur om ze allemaal  aan te steken! En wist je dat Carré geen kleedkamer 13 heeft, omdat het getal 13 voor veel artiesten een ongeluksgetal is?
Dit en meer lees je in het spreekbeurtpakket 
Kies voor een van de onderwerp hieronder en download het materiaal.

Carré in de klas
Wil jij je spreekbeurt over Carré houden? Download dan hier het spreekbeurtpakket en kom alles te weten over het theater aan de Amstel. Carré vierde in december 2017 haar 130ste verjaardag. Het theater kent dan ook een lange geschiedenis vol verhalen, weetjes en ontwikkelingen. Een leuk weetje is bijvoorbeeld dat de eerste generatie kroonluchters in Carré nog op gas werkte. Het duurde maar liefst 4 uur om ze allemaal  aan te steken! En wist je dat Carré geen kleedkamer 13 heeft, omdat het getal 13 voor veel artiesten een ongeluksgetal is?

130 jaar geleden trokken de leden van de markante circusfamilie Carré met hun paardenspel door heel Europa en deden vanaf 1864 ook Nederland aan. De hartelijke ontvangst die het circus hier ten deel valt, is voor Oscar Carré reden juist Amsterdam tot thuishaven te maken en in 1887 aan de Amstel een stenen paleis te laten bouwen, een circusvorst waardig.

circuspaardenMaar niet alleen het circus blijkt uitstekend in het gebouw te gedijen. Dankzij de vooruitziende blik van Oscar Carré begint het stenen circus met succes aan een tweede leven als variététheater, al snel gevolgd door revue, toneel en operette. In de loop van haar130-jarige bestaan heeft Koninklijk Theater Carré alle mogelijke gedaantes aangenomen: van circus- tot toneelarena, van operahuis tot operettetheater, van balletpodium tot Broadway in Carré, van (ijs)revuepaleis tot poptempel, van bokszaal tot kerkgebouw.

Dit en meer lees je in het spreekbeurtpakket.
Kies voor een van de onderwerpen hieronder en download het materiaal.

geschiedenisfotoarchief

archief130jaarbeeldarchief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ivo Niehe vraagt 5 minuten van uw tijd voor het Carré FondsDocumenten


Bekijk hier de Carré Fonds brochure

Bekijk hier het Carré Fonds beleidsplan 2019

Bekijk hier het Carré Fonds jaarverslag 2018