Carré Fonds


Oscar Carré

Oscar Carré (1845-1911) kende de glitter en glamour, het applaus, maar ook de zakelijke kant van het theaterleven als geen ander. Hij kwam uit een Frans/Duitse familie van acrobaten en hogeschoolruiters. In 1864 kwam zijn vader, Wilhelm Carré, voor het eerst met zijn circus naar Nederland. Oscar Carré, die tijdens optredens met zijn geliefde paarden vriend en vijand verbaasde, was een van de grootste attracties.

Oscar Carré, cultureel ondernemer
carretepaard In 1869 nam Oscar Carré het stokje van zijn vader over en in de jaren daarna bouwde hij diens circus uit tot een nog groter succes. Hij vierde triomfen in Nederland en midden Europa en liet weldra vaste circustheaters oprichten, eerst in Wenen (1873) en in Keulen (1878) en tenslotte in 1887 ook in Amsterdam. Om dat laatste te kunnen financieren gaf hij, als een echte cultureel ondernemer, obligaties uit. Zelf had hij er alle vertrouwen in dat zijn theater een succes zou worden. En terecht, zo bleek. Carré zat avond aan avond vol en na twee jaar kon Oscar de obligaties aflossen.
 
Oscar Carré, vernieuwer

Naast een piste kreeg het circusgebouw aan de Amstel een toneel, wat Carré geschikt maakte voor een grote diversiteit aan voorstellingen. Zo legde Oscar Carré al in 1887 de basis voor een lange periode van succesvol en gedenkwaardig (circus)theater - Van Lou Bandy tot Liza Minelli, van Snip&Snap tot Griekse tragedies, van Youp van ’t Hek tot het Bolshoi Ballet - duizenden nationale en internationale artiesten hebben de afgelopen 129 jaar opgetreden in het mooiste theater van Nederland.

Bekijk de aflevering door Uur van de Wolf over Oscar Carré en zijn droom aan de Amstel.

Terug naar de historie van het Carré Fonds en Koninklijk Theater Carré


Documenten


Bekijk hier de Carré Fonds brochure

Bekijk hier het Carré Fonds beleidsplan 2020

Bekijk hier het Carré Fonds jaarverslag 2018